Selecteer een pagina

Elkes 21 voor 2021

door | 22.01.2021

Al bijna vijf jaar bekijk ik in januari wat ik de rest van dat jaar zeker wil doen. Bekijk het als een soort van mentale opkuis en het ordenen van nieuwe ideeën. Ik haalde indertijd mijn inspiratie bij de Amerikaanse Gretchen Rubin van de Happiness project en de Vlaamse Kelly van Tales from the crib. Het zorgt ervoor dat ik in het begin van het jaar altijd even stil sta bij wat ik dat jaar zeker wil bereiken en wie ik wil zijn. De lijst is een mix van professioneel en privé en van kleine en grotere zaken. Let’s go!

1. 60.000 stappen per week

Oftwel 10.000 per dag, met wat reserve voor een vreselijke regendag of een drukke werkweek. Ik startte met wandelen in de coronaperiode en het gaf wat rust en sociaal contact. De aanschaf van een Fitbit zorgde ervoor dat ik ook echt begon te letten op het aantal stappen dat ik deed. En dat ik mezelf ook kon motiveren om nog net dat ene wandelingetje te doen. Of die boodschappen al wandelend te gaan halen. De laatste maanden haalde ik meestal ruim de kaap van de 60.000, doel is om dat ook in 2021 vol te houden. Deze week begon met veel werk en dus deed ik donderdag een inhaalbeweging: ik treinde met een wandelvriendin van Herent naar Kortenberg om 8 uur ‘s ochtends en we wandelden weer terug. Om 10 uur kon ik al terug beginnen met werken met 15.000 stappen op de teller. Meer van dat!

2. Een online cursus volgen

Ik geloof heel hard in levenslang leren. Door het lezen van non-fictie, door het volgen van webinars, door het luisteren naar inspirerende mensen, maar evengoed door het volgen van cursussen. Ik voel dat ik nood heb aan het ‘uitrekken van mijn brein’, dat ik graag iets nieuws wil leren. 2020 was op dat vlak een bedroevend jaar en dan wil ik in 2021 graag inhalen. Over wat die cursus moet gaan, heb ik nog geen idee: van het maken van houten lepels tot een gespecialiseerde bijscholing rond Instagram advertising, ik zoek nog uit waar ik het meeste zin in heb.

3. Zelf een cursus maken

Voor Schot in de Zaak plan ik een eigen cursus over hoe je als freelance communicatiemedewerker de sociale media van je klant kan aanpakken: van een social mediaplan tot soft launch en advertising. Een eerste keer voor mij, gelukkig dat mijn coworkingmaatje Kathleen daar al wat meer ervaring mee heeft en me op weg kan zetten. Wil je graag op de hoogte gehouden van deze en andere zaken die wij lanceren, schrijf je dan ook zeker in op onze nieuwsbrief.

4. 1x per maand datenight

2020 gooide heel wat plannen overhoop, zo ook de romantische plannen van alle ouders ter wereld. Daten in je huis met een bende kinderen erbij, wij probeerden het, maar evident is dat niet! En hoewel we vooral uitkijken naar enkele avondjes weg met ons twee, planden we in tussentijd toch al enkel lockdown-dates. Met lekker eten, enkel voor ons, kinderen die wat vroeger in bed moeten én enkele diepgaande gesprekken via het boek ‘8 dates’.

5. Eens deftig gaan eten

En met deftig bedoel ik hier niet ‘zonder te smossen’, maar wel: haute cuisine. Kleine bordjes vol hemelse gerechten, zoiets. Verrast worden bij elke hap. Heerlijke combinaties ontdekken. Dat is alweer even geleden en in aanvulling op hierboven én om te vieren dat we dit jaar 20 jaar (sh*t zeg!) samen zijn, boekte ik al een avondje voor twee in mei (#fingerscrossed) in Humus + Hortense in Brussel.

6. Met elk kind een dag apart op stap gaan

We hebben twee kinderen, Gust van 9 en Kamiel van 6 jaar oud. Heerlijke kinderen: grappig, respectvol, creatief, vriendelijk,.. Je kan er al eens ergens mee komen (of toch in een ander jaar dan 2020). Alleen: ze maken thuis constant ruzie. Ze dagen elkaar voortdurend uit: met woorden, daden en de nodige porties gezucht en geween. Ze uit elkaar halen is dus iets dat we in 2021 vaker willen doen. En ook al ga ik geregeld al eens alleen met de oudste gaan wandelen of neem ik de jongste al eens alleen mee naar het toneel, toch ging ik nog maar zelden een hele dag met één van beiden op stap. Toen we nog in Londen woonden, gebeurde dat al eens vaker, maar hier nog niet echt. In 2021 wil ik dus met beiden apart een daguitstap maken en ik kijk daar nu al ontzettend hard naar uit!

7. Vriendinnenweekend

Moet ik hier meer over zeggen? Wat heb ik die vriendinnenbende van mij ongelooflijk hard gemist. Ik wil ermee lachen, wandelen, spelletjes spelen en veel te veel melocakes eten. Dit jaar wil ik dus echt opnieuw met hen op weekend. Hoe sneller, hoe beter. Laat dat spuitje maar komen!

8. Meer vegan eten

Vier jaar geleden beslisten we om vegetarisch te eten na het zien van deze documentaire, zowel uit gezondheidsredenen als omwille van de ecologische voordelen. Dat ging een pak gemakkelijker dan op voorhand gedacht en nu de routine er goed in zit, wil ik voor mezelf wat vaker voor de vegan variant gaan. Ik heb gemerkt dat we nog erg veel zuivel eten en dat wil ik dus wat vaker vervangen door een plantaardige variant. Soja-melk en -yoghurt komen hier al geregeld op tafel, maar ik wil ook eens experimenteren met cashewnoten als vervanging voor kaas bijvoorbeeld. Vooral kaas vervangen wordt een uitdaging, dus alle tips welkom!

9. Twee dagen op hotel om een boek te schrijven

Er zit een boek in mijn hoofd en tot voor kort stond er ook al een deel op mijn computer. Tot ik zo dom was om de verkeerde file te deleten en er meer dan 20 pagina’s onvindbaar waren. Ik vond de energie niet meer om er opnieuw aan te beginnen en dus wil ik in 2021 twee dagen alleen op hotel om terug in gang te geraken. En anders ga ik gewoon twee dagen alleen op hotel. Zonder een boek om te schrijven. Klinkt ook prima.

10. Een boeket van plukbloemen

Ik zie mezelf al door een veld van wilde bloemen slenteren om er dan de mooiste exemplaren uit te kiezen en te schikken tot het perfecte boeket. In werkelijkheid zal ik waarschijnlijk te laat in het seizoen hieraan denken, totaal geen goede combinatie kunnen maken, cash geld vergeten zijn en mij dus moeten beperken tot een paar geknakte stengels. Maar goed, ik wil het toch graag eens gedaan hebben en hou me nog even vast aan dat romantische beeld.

11. Kinderkamers aanpakken

De oudste wordt 10 en dat verdient eindelijk een kamer met juiste plinten, een vloer zonder vlekken en een tweepersoonsbed (dit staat al heel lang op zijn verjaardagslijstje). De kamer staat al ingepland bij de schilders (ik verfde afgelopen jaar zelf de badkamer en onze slaapkamer met ontstoken schouder tot gevolg) en ook de vloer is al besteld.

12. Meer inzetten voor het goede doel

“Als je zelf sterk genoeg bent, wees dan schouder waarop ander kan steunen”, zei premier De Croo zo mooi het afgelopen najaar. 2020 was een jaar waarin we verschillende mensen zagen kopje onder gaan. We probeerden hier en daar te helpen en toch was dat niet genoeg. Ik ben dankbaar voor de job en het gezin dat ik heb, de weinige zorgen en de rust die ik daardoor mag ervaren. Het is dan ook mijn plicht om anderen te helpen waar mogelijk. Iets waar ik in 2021 nog meer en bewuster mee wil bezig zijn. Via wandelingetjes en een luisterend oor, via blogs en podcasts, maar evengoed via het maken van extra spaghettisaus of een dagje babysitten.

13. Leren mediteren

Ik heb het al veel geprobeerd, maar nog nooit volgehouden. En dus zet ik ook mediteren bij op dit lijstje. Zonder veel verwachtingen, gewoon omdat ik wel geloof dat even je hersenen uitzetten, alleen maar goed kan zijn. Op aanraden van het boek ‘Atomic Habits’ link ik het aanleren van iets nieuws aan een vaste activiteit. Elke middag voor ik eet, doe ik een korte meditatiesessie. Ik ben intussen al aan les 20 bij de Headspace app en had tot nog toe geen levensveranderende ervaring, wel een korte, deugddoende rustpauze in het midden van de dag.

14. Improvisatietrainingen terug opstarten

Wat mis ik de improvisatietrainingen bij Improrlando op donderdagavond die nu al bijna een jaar stil liggen. Een uitlaadklep die ik door niets anders kan vervangen. Dat ze snel mogen terugkomen. Nog een reden om dat spuitje snel te halen…

15. Notion beter benutten

Een betere structuur buiten mijn hoofd, zodat het in mijn hoofd soms wat rustiger wordt. Dat wil ik graag bereiken met Notion. Notion is een online programma waarmee je structuur kan brengen in je ideeën/plannen/to do’s. Kathleen raadde het me aan en ik ging er afgelopen weken al mee aan de slag. Het wordt een soort externe harde schijf van mijn eigen geheugen, ik ben nu al enthousiast!

16. 12 boeken lezen

Dat zijn er niet zoveel, ik weet het. Meestal begin ik in een boek, zeker als het non-fictie is, en stop ik halverwege. Met het idee dat ik het concept nu wel begrepen heb. Met 12 boeken bedoel ik dan ook 12 boeken helemaal uitlezen. Tot op de laatste bladzijde. Momenteel zit ik in januari aan twee halve boeken ;-). Staat zeker op het fictie-lijstje: het laatste boek in het rijtje van de Seven Sisters-reeks!

17. Nog meer ontspullen

Met Marie Kondo als mijn goeroe probeer ik al meer dan zeven jaar zo weinig mogelijk spullen te bewaren. Dat lukt me aardig, maar sinds we verhuisden van onze flat in Londen naar ons rijhuis in Herent, is er weer meer plaats. En meer plaats = meer spullen. Elk jaar kuis ik dus alle ruimtes uit en haal ik weg wat weg kan en mag. De kinderen doen steeds vrolijk mee en ik moet hen vaak tegenhouden zodat ze niet alles weggooien. Dit jaar wil ik uit elke ruimte nog zeker minstens 20 spullen verwijderen. Dat lijkt weinig, maar als je weet dat ik bijvoorbeeld maar 2 broeken, 6 t-shirts en 7 truien heb, dan is dat toch wel weer veel.

18. Eén keer opscheppen

En dan bedoel ik niet een portie stoefen, maar wel een portie avondeten op mijn bord scheppen. Ik ben al meer dan vijf jaar een tevreden intermittent faster, alleen de porties kunnen nog beter. Mijn doel is dan ook om ‘s avonds altijd maar 1 keer op te scheppen. Een simpele afspraak met mezelf waar ik me tot nu toe ook al altijd heb kunnen aan houden.

19. Een pressurecooker kopen en leren gebruiken

Ik kook echt niet graag én ook niet goed. Recepten volgen lukt uiteraard, maar improviseren in de keuken loopt steevast uit op dezelfde soort provinciale saus met pasta of rijst. Een instant pot staat dan ook al een tijdje op mijn lijstje, maar omdat hij zoveel plaats inneemt, heb ik al veel getwijfeld. Ik hoop dan ook in 2021 er eindelijk eentje aan te schaffen én hem meteen goed te leren gebruiken.

20. Enkel schone of tweedehands kleren kopen

Een vriendin van mij coördineert de Schone Kleren Campagne en ook al probeerde ik er de afgelopen jaren op te letten, ik ging toch nog te vaak tegen mijn goesting met minder goed scorende merken naar huis. En dat terwijl mijn buurvrouw een heerlijke, eerlijke winkel heeft en ook o.a. deze winkel in Leuven knappe én duurzame dingen in haar aanbod heeft. En dus legde ik mezelf op om enkel dingen te kopen die eerlijk en duurzaam gemaakt zijn of wat meer te snuisteren in het tweedehands aanbod, via bijvoorbeeld Vinted, Secondkid of de kringloopwinkels. Zo scoorde ik recent al een Odlo-truitje voor de jongste voor één euro!

21. Naar Scherpenheuvel wandelen

Nog een wandeldoel om de cirkel rond te maken. Vermits Lourdes wat te ver weg ligt en ik het wel iets van charme vind hebben om te wandelen naar een bedevaartsoord, zet ik dit als laatste op het lijstje. Zo’n 35-40 km vanuit Herent via de wandelknooppunten, dus niet zó speciaal of extreem. Maar wel haalbaar en da’s toch net waar deze doelen voor zijn, niet?