Selecteer een pagina

Durven springen als ondernemer: wanneer herken je dat buikgevoel?

door | 24.02.2021

In stapjes of ineens de grote sprong

Ik heb zelf altijd erg vertrouwd op mijn buikgevoel. Sommige beslissingen nam ik snel en simpel. Een huis, kinderen, verhuizen, trouwen: check! Over anderen heb ik al eens wat langer nagedacht: een huisdier, welke vakantie, hoeveel kinderen?

Toen ik zelfstandige werd, was dat een samenloop van omstandigheden. Ik was al in ouderschapsverlof omdat we tijdelijk naar het buitenland verhuisden, volgde dan een online cursus, kreeg een eerste vraag en voilà. Ik moest er zelfs niet over nadenken, het kwam stap voor stap op mijn pad. De moeilijkste stap op dat pad was mijn ontslag geven op mijn toenmalige job. Een job die ik graag deed, met fijne collega’s. Een job met zekerheid, dat ook. Toch voelde het als de enige juiste beslissing op dat moment.

Sommige mensen hebben een erg duidelijk buikgevoel en vertrouwen sterk op die intuïtie. Anderen zijn wat rationeler en hebben meer aan duidelijke lijstjes van pro’s en cons. Zit jij in die laatste categorie? Verwacht dan ook niet dat er nu een sterk buikgevoel naar boven komt.

Meeste spijt achteraf

Als ik belangrijke beslissingen moet nemen en mijn buikgevoel niet duidelijk genoeg is, dan stel ik mezelf altijd dezelfde vraag: van wat zal ik later het meeste spijt hebben? Dat ik het wel of niet doe? Zal ik spijt hebben van de stap naar het ondernemerschap of zal ik spijt hebben dat ik het niet heb gedaan en dat ik die fijne job heb gehouden? Het antwoord op die vraag is altijd de beslissing die ik neem. Het is de meest simpele manier om een juiste beslissing te nemen.

Het helpt ook om telkens het worst case scenario aan jezelf voor te leggen: wat als het volledig misloopt? Wat is het ergste dat kan gebeuren? Als zelfstandige in de communicatie zijn je kosten meestal laag: een computer, een werkplek en goed internet. Meer heb je in het begin niet nodig. Praat met experten om je gerust te stellen: plan een gesprek in met een boekhouder over de verschillende statuten: eenmanszaak, BV of een andere constructie. Informeer je bij collega-freelancers om een idee hebben van hun uitgaven en inkomsten. Ben je bezorgd over je sociale contacten? Vraag een rondleiding in een coworkingsplek en praat met de freelancers daar. Angst is echt de slechtste raadgever: laat je niet leiden door twijfels, wel door beargumenteerde beslissingen.

Hou ook altijd je motivatie in je achterhoofd bij twijfels: waarom wil ik dit doen? En neem deze reden mee wanneer je twijfelt. Wil je dit doen om meer bij je kinderen te zijn? Of om meer je eigen goesting te kunnen doen? En weeg die motivatie af bij de keuze die je maakt.

Begin en groei

Wil je een boek schrijven? Wacht dan niet tot alles geregeld is en je ineens dagen achter elkaar kan schrijven. Reserveer 10 minuten per dag en schrijf. Krijg je er energie van? Vind je het leuk? Dan kan je nadenken over je volgende stap. Start klein en groei van daaruit.

België heeft heel wat mogelijkheden om tijdelijk je job even te onderbreken en het ondernemerschap (of andere zaken uit te testen), maak er dan ook gebruik van. Neem onbetaald ouderschapsverlof, tijdskrediet of onbetaald verlof om de sprong zo klein mogelijk te maken. Is het niets voor jou, dan kan je nog altijd terug. Of je kan ook beslissen om deeltijds te gaan werken, om dan in bijberoep aan de slag te gaan. Alles wat voor jou de stap zo klein mogelijk maakt.

En of je nu gaat voor springen of niet, vergeet niet: de beslissing die jij neemt, is de juiste beslissing. Dat staat vast.