Selecteer een pagina

Een pleidooi voor het bijberoep

door | 5.03.2021

Een bijberoep. Veel mensen dromen om zelf iets te starten en willen uiteraard klein beginnen. Van de ene dag op de andere zomaar je job opgeven, is misschien niet ideaal. Een bijberoep biedt dan voordelen, maar er zijn ook een aantal nadelen. Eén van de vragen die ik vaak kreeg is hoe je in godsnaam een bijberoep start.

Zelf ben ik met mijn bijberoep begonnen in juni 2011. Ik had een persoonlijke blog waarop ik regelmatig zelfgemaakte spulletjes en ook illustraties deelde. Mensen bleken zowel van de zelfgemaakte spulletjes als van de illustraties fan te zijn. Ik kreeg steeds vaker de vraag van lezers of ze iets van mij konden kopen en er doken ook steeds vaker mailtjes in mijn mailbox op van mensen die me vroegen een geboortekaartje voor hen te ontwerpen of een illustratie te maken. Als ik die opdrachten wilde aannemen, dan wilde ik dat graag officieel doen. En stiekem kriebelde het ook om zelfgemaakte spulletjes zoals knuffels en postkaartjes te verkopen.

Dus trok ik in juni 2011 richting Zenito, meldde mij aan als bijberoeper en ging van start met Fanny&Laura (genoemd naar mijn twee oma’s). En ik heb er nog nooit een seconde spijt van gehad.

De voordelen van een bijberoep

Het grootste voordeel van een bijberoep is dat je ermee kan experimenteren zoveel je wil. Je behoudt je werk bij je werkgever (minstens halftijds) en dus komt er sowieso een vast loon binnen iedere maand. Als je geld begint te verdienen met je bijberoep dan is dat natuurlijk heel mooi meegenomen, maar je moet niet opeens een volwaardig loon bij elkaar sprokkelen om rond te komen. Je hebt je vaste loon nog altijd waarop je kan terugvallen.

Zo ontdekte ik al snel dat zelfgemaakte spulletjes verkopen, vooral de zaken die ik maakte, eigenlijk niet zo rendabel waren. Ik stak makkelijk drie à vier uur in het maken van een knuffel waarvoor ik €20 kreeg. Het verkopen van zelfgemaakte spulletjes raakte al snel op de achtergrond en ik begon te experimenteren met het verkopen van cursussen en infoproducten, omdat ik graag mensen iets bijleer. En er is ruimte om op die manier te experimenteren binnen een bijberoep. Niets staat in steen gegrift (op voorwaarde dat de activiteit is opgenomen met de juiste NACEBEL code toen je startte).

Van zodra je op regelmatige basis wat inkomsten begint te verdienen met je bijberoep, kan je er ook voor kiezen om wat minder tijd te werken voor je werkgever. In 2013, na twee jaar actief te zijn met mijn bijberoep, ben ik overgeschakeld op een vier vijfde regime bij mijn werkgever. Zo had ik één dag in de week die ik helemaal aan Fanny&Laura kon besteden. In november 2015 ben ik dan zelfs nog een stapje verder gegaan en ben ik halftijds gaan werken (met tijdskrediet zonder motief). Zo heb ik gewerkt tot ik in 2017 mama werd van een flinke zoon en daarna de stap naar zelfstandige in hoofdberoep nam.

De nadelen van een bijberoep

Het grote nadeel van een bijberoep is dat je eigenlijk geen pensioenrechten opbouwt ook al betaal je een sociale bijdrage. Het hele systeem gaat ervan uit dat je je pensioenrechten en andere sociale rechten haalt uit je hoofdberoep, maar toch wordt je verplicht om ook een sociale bijdrage te betalen. Je betaalt dus eigenlijk dubbele sociale bijdrage (zowel via je werkgever als via je bijberoep). Maar als je dan minder gaat werken bij je hoofdberoep, bouw je officieel allen maar voor de dagen dat je werkt bij je hoofdberoep aan je pensioen.

Vrouwelijke bijberoepers hebben een extra nadeel. Als ze besluiten dat de tijd rijp is om moeder te worden, moeten ze tijdelijk hun bijberoep stop zetten tijdens het zwangerschapsverlof. Uiteraard heb je op dat moment andere zaken aan je hoofd dan klanten verder helpen, maar het is toch een stevige opdoffer voor je zaak om gedurende een viertal maanden geen activiteiten te mogen uitvoeren met je zaak.

Een ander nadeel is dat de inkomsten van je bijberoep worden opgeteld bij de inkomsten van je hoofdberoep voor de belastingen. Daardoor bestaat de kans dat je in een hogere belastingschijf terecht komt en dus meer geld moet teruggeven aan Vadertje Staat. Ik heb het een keer voor gehad en dat was toch wel even serieus vloeken. Je zuurverdiende centen afstaan aan de belastingen… Uuugh. Maar dat probleem kan je dus oplossen door minder te gaan werken bij je hoofdberoep, want dan verdien je daar minder en als je dan meer verdient met je bijberoep dan balanceert dat zich wel wat uit.

Conclusie

Ik ben een hele grote voorstander van het bijberoep. In mijn ogen zou iedereen een eigen zaak moeten hebben naast zijn hoofdberoep, want je leert er zoveel uit. Je leert omgaan met klanten en al hun gekke kronkels, je leert hoe je prijzen kunt zetten voor je producten en waarmee je daarbij allemaal moet rekening houden en je leert geloven in je eigen talenten, want opeens betalen mensen je net daarvoor. Je kan even aftasten of een zelfstandige activiteit iets voor jou is zonder meteen zelfstandige in hoofdberoep te worden. Op die manier kan je de markt aftasten en zien of er mensen geïnteresseerd zijn in de diensten of producten die je aanbiedt.

En ja, soms is het vloeken. Soms komt er veel gedoe bij kijken dat ik nog altijd niet helemaal snap. Maar er is altijd wel iemand te vinden die je vragen wil én kan beantwoorden. Het is vaak een kwestie van de juiste vraag aan de juiste persoon te stellen. De vrijheid en het zelfvertrouwen dat ik heb gewonnen door in bijberoep te starten, lieten de stress en de kopzorgen die erbij kwamen kijken verdwijnen als sneeuw voor de zon.