Selecteer een pagina

Kathleens 21 voor 2021

door | 29.01.2021

Nadat Elke haar 21 doelen voor 2021 had gepost, vroeg ik in Instagram stories of jullie nieuwsgierig waren naar mijn lijstje. Jullie lieten massaal weten dat ik uiteraard ook mijn doelen moest delen. Ah ja. Dus hier gaan we!

Op mijn persoonlijke blog publiceerde ik eerder deze maand als de 7 van 2021, maar stiekem zijn er achter de schermen nog wel wat meer zaken die ik wil realiseren dit jaar. Er zijn een aantal professionele doelen, maar ook een paar subdoelen van de oorspronkelijke zeven die er de afgelopen weken gaandeweg zijn bijgekomen.

Ik deel ze even thematisch op, want vaak is dat hoe ik nadenken over doelen. Welke thema’s wil ik aanpakken dit jaar? En op welke doelen binnen die thema’s wil ik me focussen?

Hobby

 • #1 – 30 boeken lezen
  Dit is een puntje dat op mijn life list staat: ieder jaar minstens dertig boeken lezen. Ik ben er mee begonnen in 2009 nadat ik merkte dat ik steeds minder en minder aan het lezen was. Als boekenwurm in hart en nieren vond ik dat natuurlijk niet kunnen, dus nam ik mezelf voor om meer te lezen. Om op te volgen hoeveel boeken ik heb gelezen gebruik ik al jaar en dag Goodreads.
 • #2 – 8 non-fictie boeken lezen
  Van die dertig boeken wil ik dat er minstens 8 non-fictie zijn. Non-fictie lezen is zo geweldig. Je kan door een boek te lezen bijleren over jezelf, de wereld, ondernemen, inspirerende mensen,… Afgelopen jaar las ik nauwelijks non-fictie boeken en ik heb dat serieus gemist, dus nam ik me voor dit jaar minstens 8 non-fictie boeken te lezen. Nummer één las ik intussen al uit.
 • #3 – Iedere week in bad met een non-fictie boek
  Eén van mijn doelen van 2019 was om vaker een bad te nemen. Jawel. Uiteraard douche ik regelmatig, maar een bad, dat kan al eens deugd doen. Ik merkte toen dat ik vaker non-fictie las terwijl ik in bad lag te weken en dat ik daardoor gewoon meer las in het algemeen. Dus die goede gewoonte wil ik terug oppikken. Voor januari kan ik alvast zeggen dat ik iedere week een bad heb genomen en dus vandaar dat non-fictie boek nummer één al is uitgelezen! Ha! Nummer twee ligt al klaar. 😀
 • #4 – De Monstress reeks lezen
  Ik lees ongeveer alles wat op mijn weg komt: kranten, tijdschriften, boeken, novella’s en ook de nodige strips en graphic novels. Monstress is één van die reeksen waarvan ik het eerste deel heb gelezen en de volgende vier delen heb liggen. Ik kreeg ze cadeau voor verschillende gelegenheden zoals verjaardagen en kerstmis, maar ik kwam er nog niet toe ze te lezen terwijl het eerste deel veelbelovend was. Dus van die reeks wil ik werk maken dit jaar. En ja, ik laat graphic novels meetellen in mijn boekendoel, dus dat wil zeggen als ik deze reeks lees ik meteen vijf boeken heb gelezen. Kachiiing!
 • #5 – Een bralette naaien
  De afgelopen jaren werd er sporadisch een keertje iets genaaid, maar 2020 was het jaar waarin ik mijn naaimachine terug op regelmatige basis begon te gebruiken. Het begon met mondmaskers, het eindigde met een hele garderobe voor mijn zoontje. En tussendoor ook nog wat leuks voor andere kleine mensjes in mijn leven. Maar in het nieuwe jaar wil ook wat meer naaien voor mezelf. Eén van de zaken die hoog op mijn “wil ik graag eens proberen”-lijstje staat, is een bralette naaien. Ik kocht in het voorjaar van 2020 een DIY kit voor een Epervier bralette bij Small Bobbins en wil daarmee graag aan de slag gaan.
 • #6 – Zeep maken
  Deze stond ook op mijn lijstje voor 2019 en op dat van 2020, maar ik vinkte het niet af. De fascinatie met zeep maken is echter wel gebleven en intussen heb ik er nog heel wat over bijgeleerd. Het idee is om met gietzeep te experimenteren in plaats van om echt zeep vanaf nul te maken. Zo kan ik mij toch al een beetje uitleven, zonder dat er al te veel chemie bij komt kijken.

Gezondheid

 • #7 – Eens lang en hard kijken naar mijn relatie met eten
  De lockdowns van het afgelopen jaar hebben me wel met de neus op de feiten geduwd: mijn relatie met eten is niet gezond. Zowel mentaal als fysiek loopt er het één en het ander mis. Ik ben een binge-eater en een stress-eter. Blijkt dan ook dat ik een stress-bakker ben. Topcombinatie. Yup. Uiteraard zal er gewerkt worden aan de fysieke kant, maar ook de mentale kant is belangrijk. Ik beloon mezelf bijvoorbeeld heel vaak met eten. Ik vraag me dan af wat andere manieren zijn waarop ik mezelf kan belonen? Of waarmee ik zaken kan vieren? Niet bepaald het meest meetbare doel, maar kijk, wel belangrijk om bij stil te staan. En ja, dit is het minst meetbare doel op deze hele lijst, maar wel één van de belangrijkste.
 • #8 – Project Brooddoos terug oppikken
  Ik geloof dat het in 2015 was toen ik besloot mijn boterhammenlunch in te ruilen voor een gezondere lunch. Daar maakte ik dan iedere dag een foto van die ik deelde op Instagram. Heel dit project doopte ik Project Brooddoos, want het kind moest een naam hebben. En je denkt misschien: “Ugh, weer iemand die haar lunch deelt op Instagram!”. Ergens is dat zeker zo, maar op eetvlak was dat één van de beste dingen die ik ooit heb gedaan. Ik voelde me goed in mijn vel omdat ik goed at en ik had een stok achter de deur, omdat ik mijn lunches ook deelde met de wereld. Doorheen de tijd kwamen de slechte gewoontes, de snelle boterhammenlunches,… helaas terug.
 • #9 – 45 minuten per week roeien
  Geloof het of niet, maar wij hebben een roeimachine op onze zolder staan. Lang geleden hebben we dat eens op de kop getikt voor mijn vriend. Zelf gebruikte ik het ook een tijdje, maar daarna liet ik het weer voor wat het was. Ooit al geroeid? Het is een ideale full body workout. Plus je kan ondertussen gewoon een podcast luisteren. Heerlijk. Die gewoonte wil ik geleidelijk aan terug oppikken. Beginnen met vijf minuten per dag en dan opbouwen naar meer. Ik herinner me dat ik back in the day een paar keer per week twintig minuten roeide en dat heerlijk vond.
 • #10 – 500km fietsen dit jaar
  Dit klinkt als niet veel en dat is het ook niet echt. Alleen vind ik fietsen om te fietsen moeilijk. Fietsen is voor mij een manier van je te verplaatsen van punt A naar punt B. Gewoon een toertje fietsen voor de leut, krijg ik er moeilijk in hoewel ik heel graag fiets. De afgelopen jaren fietste ik regelmatig van bij ons thuis tot in Leuven waar ik werkte, goed voor een een kleine 15km heen en dan terug langs de fietssnelweg. Heerlijk! Door heel het corona- en lockdownverhaal zijn die fietstochten natuurlijk weggevalen. Boe! Ik hoop vanaf mei/juni toch af en toe terug naar de co-work in Leuven te kunnen gaan met de fiets, maar het is dus ook een beetje afwachten wat de huidige situatie met zich meebrengt.

Zelfontwikkeling

 • #11 – Een weekendje alleen weg
  Dat is er uiteraard ééntje voor na de lockdown. En met alleen bedoel ik ook écht in mijn uppie. Hoe graag ik mijn mannen ook zie, ik moet na dit alles echt even helemaal alleen zijn om mijn batterij op te laden. Voorlopig weet ik nog niet hoe, wat, waar of wanneer exact, maar to be continued.
 • #12 – Spelen met zelfportretfotografie
  Ergens in april of mei had ik even een mini-obsessie met zelfportretfotografie en dan vooral om leuke momenten met ons gezin vast te leggen. Ik ben vaak de fotograaf van dienst. Hoewel ik dat absoluut niet erg vind, wil dat wel zeggen dat ik zelf vaak niet mee op de foto sta. Of dat we zelden tot nooit met ons drietjes op een foto staan tenzij op een sporadische selfie. Eén van mijn favoriete foto’s van 2020, een foto waar we alledrie gefascineerd kijken naar wat beestjes in een bos, is één van die zelfportretten. En ik wil meer van die beelden. De spontane beelden waar we later met een grote glimlach naar terug zullen kijken, alleen is zelfportretfotografie een kunst op zich, zo blijft. Dus nog een beetje oefenen. Beide foto’s in dit artikel zijn trouwens voorbeelden van zelfportretfotografie.
 • #13 – Eén cursus per maand volgen
  Het is een beetje hetzelfde als met die non-fictie boeken: je kan zoveel leren uit online cursussen. Je kan er skills mee leren en verbeteren en je kan jezelf verder ontwikkelen. Ik hou van leren, maar vorig jaar was er zo weinig tijd om me te focussen op online cursussen. Dus daar wil ik dit jaar meer tijd voor maken. In januari volgde ik alvast een interessante cursus rond copywriting. Check! Nog elf cursussen te gaan! 😀

Huishouden

 • #14 – Onze woonkamer herinrichten
  Laat ik het gewoon zeggen zoals het is: onze woonkamer heeft een nogal aparte vorm. Toen we het huis kochten, kwam je met de deur in huis. Je stapte meteen de woonkamer binnen. Dat vonden wij niet zo praktisch, dus we bouwden een kleine hall, maar daardoor kreeg die woonkamer dus een beetje een aparte vorm. De opstelling zoals die nu is, is ok, maar kan beter. En we hebben ook dringend nood aan een grotere zetel, want wanneer zoonlief op de tablet aan het spelen is en zich languit in de zetel legt, is er geen plaats meer voor vader en moeder om ergens comfortabel te zitten.
 • #15 – Ontrommelen = een lege zolder
  Het plan is om in de nabije toekomst de zolder om te bouwen tot een volwaardige kamer. Alleen staat die zolder nu bomvol met rommel. We zijn verhuisd in 2013 en er staat op zolder nog ergens een doos met de gordijnen van ons oude appartement die we hier gewoon niet kunnen gebruiken omdat de ramen andere afmetingen hebben. En ons huis heeft rolluiken, dus we hebben die gordijnen zelfs niet nodig. Jawel. We hebben intussen al zo goed als ieder weekend van januari een paar dozen van zolder gehaald en uitgemest. Goed begonnen is half gewonnen, zeggen ze dan.
 • #16 – Een poetshulp nemen
  Mijn vriend en ik zeggen het al jaren tegen elkaar: “Een poetshulp, dat zou toch handig zijn hé?”. Vooral nu we thuis zijn, maken we het allemaal wat sneller vuil, maar door thuiswerken, zorgen voor zoonlief en algemene vermoeidheid (hoe komt het toch dat lockdowns je zo supermoe maken?!), schiet het huishouden er soms tussen. Ik ben doorgaans niet de grootste neat freak, maar ik leef ook liever niet in een stal.

Professioneel

 • #17 – Mijn omzet van 2020 verdubbelen
  Het afgelopen jaar slaagde ik erin om mijn omzet van 2019 te verdubbelen. Go team! En ik wil dat nog een keer proberen. Ambitieus, dat is het zeker wel, maar als het me lukt in een jaar als 2020 dan vraag ik me af of ik het nog eens kan. En jullie weten intussen allemaal dat ik niet vies ben van een goede uitdaging. Bij deze doelstelling werk ik met goed-beter-beste doelen en mijlpalen werken. Met dezelfde omzet draaien als vorig jaar, ben ik al tevreden. Als ik mijn omzet van vorig jaar maar anderhalf kan doen, dan ga ik dat super vinden. En mijn omzet verdubbelen is natuurlijk het ultieme doel.
 • #18 – Nieuwe website voor KathleenVerhetsel.com
  Fun fact: moest Elke er niet geweest zijn, dan had ik waarschijnlijk nog altijd niets staan op mijn website. Ik was de grafisch vormgeefster zonder logo en de webbouwer zonder eigen website. Jikes! Sinds december 2019 staat er gelukkig iets op kathleenverhetsel.com, maar het is de hoogste tijd om er nog wat meer informatie te delen om bezoekers verder te helpen en nieuwe klanten te boeken.
 • #19 – Nieuwe website voor Tuttefrut.be
  Deze staat ook al een paar jaar op mijn to-do lijstje. Tuttefrut is heel organisch ontstaan. Eerst was het een blog waarop ik mijn ervaringen deelde als zelfstandige in bijberoep en de nodige tips gaf hoe je zelf ook de stap kon nemen. Daarna kwamen er cursussen bij en vervolgens probeerde ik mijn eigen diensten aan de man te brengen via die website. Een nieuwe website vertrekkend vanuit een duidelijke strategie zou heel fijn zijn.
 • #20 – De kaap van 1000 leden voor de Facebookgroep Team Tuttefrut bereiken
  Bij Tuttefrut hoort een hele leuke besloten Facebookgroep: Team Tuttefrut. Daar kunnen zelfstandigen in bijberoep de nodige vragen stellen, hun hart luchten en gewoon met gelijkgezinden ideeën wisselen. We zijn momenteel met iets meer dan 800 leden. ACHTHONDERD. Dat op zich als is mindblowing, maar duizend klinkt zo leuk. Het is een vanity metric tot en met, I know, maar kijk. Sowieso wil ik meer leuke dingen doen met de groep. Tijdens de eerste lockdown deden we bijvoorbeeld iedere week een co-work moment en dat smaakt wel naar meer.
 • #21 – €1000 maandelijks omzet zo passief mogelijk halen uit online cursussen
  Ik wil mijn online cursussen terug wat meer in de kijker zetten. Het kriebelt ook keihard om er nieuwe uit te werken, niet alleen voor Tuttefrut, maar ook voor Schot in de zaak. Duizend euro omzet halen uit cursussen op een zo passief mogelijke manier, is het ultieme doel, maar ook hier werk ik met goed-beter-beste doelen en mijlpalen. Met een kwart van het ultieme doel ben ik al tevreden en de helft zou ik super vinden. De clue hierbij is natuurlijk “zo passief mogelijk” en dat is niet altijd evident.